Особливості управління закладами загальної середньої освіти в умовах воєнного стану

  • Лідія Вознюк Дніпровська академія неперервної освіти
Ключові слова: менеджер освіти, воєнний стан, управління закладами освіти, антикризове управління, ситуаційний менеджмент.

Анотація

У статті розкрито особливості управління закладами загальної середньої освіти в умовах воєнного стану, що полягають в ефективному застосуванні ситуаційного менеджменту та елементів антикризового управління. Зазначено, що управління означеними закладами в умовах, що склалися, потребує від керівників компетентної орієнтації у надзвичайних ситуаціях, ефективної кадрової та інформаційної політики, якісної організації освітнього процесу, сприятливих умов для дистанційної роботи та вмінь налагоджувати партнерство з усіма соціальними партнерами.

Визначено, що зміст управління закладами загальної середньої освіти в умовах воєнного стану характеризується: постійним спостереженням, виявленням та локалізацією проблемних явищ, що відбуваються в освітньому середовищі закладу освіти; запобіганням кризових ситуацій; умінням визначати потрібні ресурси з метою стабілізації діяльності педагогічного колективу.

У публікації аналізуються основні принципи антикризового управління в умовах воєнного стану: діагностика кризових явищ за рівнем їхньої небезпеки; оперативність реагування на небезпеку; своєчасність прийняття управлінських рішень, їхня законність; постійний контроль за виконанням управлінських дій.

Визначено основні напрями реалізації ситуаційного підходу, котрі необхідно враховувати при прийнятті важливих управлінських рішень у ході організації освітнього процесу в означених умовах.

Опубліковано
2022-12-27