Організація stem-дослідження на прикладі теоретичного пошуку економіко-технічних характеристик малої гідроелектростанції

  • Тетяна Крока Рівненський технічний фаховий коледж Національного університету водного господарства та природокористування
  • Андрій Рибалко Національний університет водного господарства та природокористування
  • Олена Рибалко Рівненський обласний науковий ліцей
Ключові слова: STEM-дослідження, одночасне формування компетентностей у різних галузях життєдіяльності, постановка локальних дослідницьких задач.

Анотація

У статті окреслена важливість упровадження в навчальний процес елементів STEM-освіти відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України.

Розглянуто мету та методику постановки завдань STEM-дослідження для учнів закладів загальної середньої освіти з метою створення передумов розвитку відповідних компетентностей у різних галузях життєдіяльності. Для цього виокремлено досягнення сучасної дидактики щодо впровадження частково-пошукового та дослідницького методів навчання. Схарактеризовано основні загальні властивості та наведено структурно-системний аналіз навчального дослідження як виду навчальної діяльності.

З’ясовано, що STEM-дослідження організовуються за допомогою постановки викладачем локально-дослідницьких задач, зміст яких належить до тієї чи іншої навчальної дисципліни. Указано оптимальну кількість таких дисциплін та розподіл локальних задач за рівнями складності.

У статті запропоновано варіант STEM-дослідження для позакласної роботи учнів, що базується на таких навчальних дисциплінах та близьких до них напрямах діяльності: фізика (як теоретична, так і експериментальна), географія (економічна географія, екологія), економіка (розрахунок капіталовкладень у монтаж об’єкта та терміну його окупності), математика, що застосовується в усіх перерахованих галузях. Підкреслено, що фізика у цих навчальних дослідженнях є центральною дисципліною, навколо якої групуються всі інші. Наявність основної дисципліни значно полегшує організацію та покращує ефективність дослідження, оскільки об’єднує та обґрунтовує усі інші його напрями.

Опубліковано
2023-01-02