Іншомовна освіта країн Прибалтики

  • Ірина Озарчук Національний університет водного господарства та природокористування
Ключові слова: іншомовна освіта, країни Прибалтики, освітній процес, англійська мова.

Анотація

У статті окреслено основні аспекти іншомовної освіти країн Прибалтики, зокрема проаналізовано успішний досвід щодо навчання іноземної мови в Литві, Латвії та Естонії. Доведено, що іншомовна освіта на сучасному етапі є засобом формування потреби особистості бути соціально-мобільною та вільно почуватися в інформаційному й комунікаційному просторі.

Досліджено основні засади іншомовної освіти на прикладі Литви, Латвії та Естонії, що дозволило з’ясувати, що іноземну мову (переважно англійську) в цих країнах діти починають вивчати в молодшій школі. Наголошено, що школи відмовляються від викладання мовами меншин, натомість посилюють використання в освітньому процесі державної мови. З’ясовано, що у вищій школі профільні предмети викладаються двома мовами, адже це дає можливість випускникам отримати спеціалізовані знання іноземною мовою на професійному та вузькопрофільному рівнях.

Схарактеризовано високий рівень володіння іноземними мовами в країнах Балтії, котрий із кожним роком покращується, внаслідок цього значний відсоток людей, які навчаються за кордоном і працюють у міжнародних компаніях, зростає. За вмінням вільно спілкуватися англійською населення цих країн випереджає чимало економічно розвинених країн Європи.

Доведено, що досвід країн Балтії є досить цінним для України та потребує впровадження у вітчизняну систему освіти, зважаючи на євроінтеграційний вектор розвитку нашої держави.

Опубліковано
2023-01-13