Мотиваційний компонент як важливий фактор підвищення інтересу учнів до предмета «Образотворче мистецтво» в закладах загальної середньої освіти

  • Наталія Мервінська Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
  • Наталія Виноградова Рівненський ліцей «Центр надії» імені Надії Маринович
Ключові слова: мотивація, інтерактивні методи навчання, діяльнісний підхід, диференційований підхід, фасилітація, ситуація успіху.

Анотація

У статті окреслено способи мотивації навчальної діяльності учнів закладів загальної середньої освіти на уроках образотворчого мистецтва. Представлено приклади використання інтерактивних методів на всіх етапах уроку та продемонстровано прийоми впровадження діяльнісного підходу в навчанні образотворчому мистецтву. Акцентовано увагу на важливості та дієвості мотиваційного компонента уроку з метою підвищення інтересу школярів до навчального предмета. Обґрунтовано необхідність використання вчителем таких форм і методів роботи, що формують емоційний інтелект та є основою творчої діяльності. Зауважено, що варіативність завдань, диференційований та індивідуальний підходи сприяють підвищенню рівня навчальних досягнень учнів. Окреслено  шляхи формування зовнішньої та внутрішньої мотивації у процесі навчання образотворчому мистецтву в закладі загальної середньої освіти. Схарактеризовано особливості сприйняття навчального матеріалу учнями. Наголошено на важливості створення ситуації успіху, організації позитивної атмосфери на уроці. Описано використання сучасних методів та прийомів, які, окрім навичок образотворчої діяльності, сприяють розвитку мислення, мовлення, уваги, пам’яті та стимулюють пошукову діяльність учнів.  Доведено, що сучасний урок – це спосіб взаємодії вчителя і здобувачів освіти, котрий базується на активній діяльності обох сторін освітнього процесу з метою досягнення очікуваних результатів навчання та виховання культурно освіченої особистості.

Опубліковано
2024-10-11