Використання психодіагностичних методик CASD та РЕР-3 у процесі виявлення й обстеження дітей з аутизмом

  • Наталія Прокопчук Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ключові слова: : аутизм, розлад спектра аутизму, психодіагностичний інструментарій, надійність, валідність, симптом, інклюзивно-ресурсний центр, методики CASD та РЕР-3

Анотація

У статті розглянуто основні підходи до розуміння проблеми аутизму в науковій спільноті. Досліджено питання необхідності раннього виявлення, зокрема в інклюзивно-ресурсних центрах, дітей з аутизмом, яке сприятиме втіленню державної політики щодо надання послуг раннього втручання для сімей із дітьми, які мають порушення розвитку.

Схарактеризовано сучасні методики психологічної діагностики аутизму CASD та РЕР-3. Особливу увагу приділено аналізу означених методик як надійного і валідного психодіагностичного інструменту для ранньої діагностики розладу спектра аутизму в Україні. Виокремлено основні критерії та показники, які беруться до уваги у процесі інтерпретації результатів дослідження та вказують на можливу наявність в обстежуваного розладу аутичного спектра. Представлено вимоги до фахівців, які можуть використовувати наведені  методики у практиці роботи.

Доведено, що в Україні на сучасному етапі є потреба в доступному психодіагностичному інструментарії, що дозволить виявляти дітей з аутизмом у ранньому віці. Методики CASD та РЕР-3 частково задовольняють цю потребу, а результати досліджень допоможуть фахівцям у забезпеченні логістики подальших інтервенцій, розробці програм втручання та організації психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами.

Опубліковано
2023-01-13