Формування громадянськості як інтегрованої якості особистості учня в умовах закладу загальної середньої освіти

  • Юрій Завалевський Інститут модернізації освіти
  • Ольга Кіян Інститут модернізації освіти
Ключові слова: громадянськість, громадянин України, громадянське виховання, «громадянськість» як інтегрована якість особистості учня.

Анотація

У статті розглядається поняття «громадянськість» як інтегрована якість особистості учня, а також особливості формування громадянськості особистості учня в закладах загальної середньої освіти. Обґрунтована необхідність громадянського виховання учнів сучасного закладу загальної середньої освіти. У контексті розкриття окресленої проблеми проаналізовано дефініції громадянськості як категорії соціології, політології, психології, педагогіки, виявлено, що громадянськість передусім є інтегративною, фундаментальною, духовно-моральною якістю особистості, яка проявляється в обов’язку служити суспільству, Батьківщині, відроджувати та примножувати здобутки своєї держави. Акцентовано увагу на тому, що громадянськість є якістю особистості, яка не надається людині формально, а виховується в ній і розглядається як кінцевий результат її громадянського виховання.

Серед виховних напрямів сьогодні найбільшої актуальності набуває громадянське, патріотичне, національне, виховання як основоположні, що відповідають нагальним вимогам та викликам сучасності, закладають підвалини для формування свідомих нинішніх і прийдешніх поколінь.

Інтеграційні процеси в Україні відбуваються на фоні сплеску патріотичних почуттів і нових ставлень до історії, культури, традицій і звичаїв українського народу. Сьогодні потрібні нові підходи до формування громадянськості як почуття особистості. Оскільки понад 47% від загального обсягу виховних впливів на особистість учня нині здійснює освітнє середовище, то і відповідальність покладається більша, і можливостей відкривається більше. Важливо, щоб усі заклади загальної середньої освіти стали для кожного учня осередком становлення громадянина України, готового брати на себе відповідальність, розбудовувати країну як суверенну, незалежну, правову, соціальну державу, сприяти єдності та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві. Найважливішим пріоритетом є формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації.

Опубліковано
2023-01-16