Зарубіжний досвід підготовки школярів до захисту своєї країни

  • Катерина Журба Інститут проблем виховання НАПН України
Ключові слова: зарубіжний досвід, підготовка до захисту країни, альтернативна служба, військові класи, здобувачі освіти.

Анотація

У статті висвітлено зарубіжний досвід підготовки здобувачів освіти до захисту своєї країни, зокрема розкрито особливості підготовки дітей як в освітньому процесі, так і в діяльності громадських та дитячих організацій. Проаналізовано програму  Junior  Reserve Officers Training Corps (Програма підготовки молодших офіцерів запасу у старших класах, США), що поєднує навчальну й фізичну підготовку та спрямована на розвиток відповідних якостей характеру в дітей, які планують у майбутньому обрати військову професію. Встановлено, що в США діє 3 тис. спеціалізованих військових класів, де школярі навчаються за цією програмою. Доведено ефективність National Defense Cadet Corp (Кадетського  корпусу національної оборони), котрий фінансують місцеві громади, де навчаються діти з 11 років, та приватні й державні військові коледжі. Схарактеризовано мережу військових закладів середньої освіти Канади, де через Canadian Cadet Organization упроваджується державна програма військової підготовки школярів. Проаналізовано діяльність Академії Роберта Ленда – єдиної приватної військової академії неуніверситетського рівня. Окреслено роль Community Cadet Forces – мережі молодіжних організацій Великої Британії, що займаються підготовкою кадетів сухопутних військ, морських кадетів і кадетів військово-повітряних військ. Висвітлено специфіку та альтернативний характер підготовки здобувачів освіти у Німеччині. Також досліджено особливості підготовки школярів у Швейцарії, Латвії, Литві, Естонії, Польщі та модернізацію навчальних програм відповідно до викликів сучасності.

Практичне значення статті полягає в тому, що її матеріали можуть використовуватися в організації освітнього та виховного процесу закладів загальної середньої освіти, у процесі підготовки педагогів та у ході  педагогічної практики студентів.

Опубліковано
2023-01-16