Науково-освітня співпраця Європейського союзу та України

  • Оксана Іваницька Національний університет «Львівська політехніка»
Ключові слова: науково-освітня співпраця, науково-дослідна діяльність, війна, міжнародна співпраця, освітній процес, грантова діяльність, євроінтеграція, академічна спільнота.

Анотація

У статті на основі теоретичного та прикладного підходів проаналізовано особливості науково-освітньої співпраці України з Європейським Союзом.

Зазначено, що підготовка висококваліфікованих фахівців у сфері науки і техніки, котрі здатні відновити цивільну інфраструктуру та працювати на оборону держави після війни, є одним із пріоритетних завдань українського суспільства. Підкреслено,   що співпраця з Європейським Союзом сприятиме підтримці реформування та реорганізації системи управління науковою сферою та дослідних установ (зокрема потенціалу щодо розвитку науки і технологій) та формуванню конкурентоспроможної економіки та суспільства, що базується на знаннях.

Акцентовано увагу на тому, що про безпрецедентну підтримку України Європейським Союзом під час війни свідчить позитивний результативний вплив участі України в освітніх та наукових програмах, що сприяють реформуванню сфери освіти і науки. Участь України в рамкових програмах Європейського Союзу з досліджень та інновацій є одним із стратегічних компонентів міжнародного наукового, науково-технічного та інноваційного співробітництва та частиною імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. 

Наголошено, що про високий рівень відповідальності організаторів міжнародних науково-освітніх програм і готовність співпраці з представниками закладів вищої освіти України свідчить також те, що в умовах російсько-української війни   міжнародні партнери розробляють алгоритми дій щодо міжнародної академічної мобільності та затверджують спрощені процедури для сьогоднішніх та потенційних студентів і учнів з України.

Опубліковано
2023-04-07