Креативна особистість як педагогічна проблема у фаховій передвищій освіті

  • Андрій Калько ВСП «Рівненський технічний фаховий коледж Національного університету водного господарства та природокористування»
  • Микола Яцков ВСП «Рівненський технічний фаховий коледж Національного університету водного господарства та природокористування»
  • Віктор Шкіринець Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука
  • Едуард Салейчук Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука
Ключові слова: фахова передвища освіта, творча особистість, креативність, педагогічна майстерність, викладач, учень.

Анотація

У статті з точки зору нагальної необхідності в якісній підготовці фахівців для господарського комплексу розглянуто проблеми становлення прогресивного, креативного та сучасного викладача для розвитку творчого потенціалу майбутніх випускників закладів передвищої професійної освіти. Проаналізовано вітчизняний досвід, а також висвітлено низку напрацювань учених і практиків щодо педагогічної діяльності як творчості та рушія процесу професійного розвитку викладача. Окреслено питання розвитку творчих здібностей майбутніх фахівців як одного з пріоритетних завдань передвищої освіти.

Аналіз термінологічних рядів свідчить, що педагогічна творчість є одночасно як складником, так і чинником розвитку педагогічної майстерності викладача, який має не просто використовувати методичні матеріали, а передусім уміти творчо їх переосмислювати. Зроблено висновок, що креативний і творчий педагог закладу передвищої освіти має бути динамічною інтегральною особистістю, здатною здійснювати перетворювальну діяльність, реалізовувати креативні освітні потенції, накопичувати власний творчий досвід, розвивати творчі здібності учнів, зокрема їхній творчий потенціал як потенційну креативність здобувача освіти.

Опубліковано
2023-04-10