Упровадження сучасних інноваційних практик у діяльність закладів загальної середньої освіти

  • Світлана Кириленко Інститут модернізації змісту освіти
Ключові слова: інноваційні практики, педагогічна інновація, сфера освіти, нововведення, сучасний заклад освіти, дослідницько-пошуковий характер нововведень.

Анотація

У статті проаналізовано наукові дослідження з проблеми впровадження сучасних інноваційних практик. Розглянута проблема реалізації інноваційних практик у діяльності закладів освіти.

Схарактеризовано різні підходи щодо трактування сутності поняття «інновації», «нововведення», «інноваційні практики»; здійснено аналіз сучасного стану вивчення інноваційної діяльності в системі освіти, що передбачає розробку та апробацію інновацій, експериментальну перевірку якості освіти і можливості застосування у сфері освіти.

У статті обґрунтовано, що впровадження сучасних інноваційних практик у діяльність закладів освіти зумовлено кількома чинниками, серед яких основним стала зростаюча потреба введення нових інноваційних підходів, сучасних інноваційних практик в освітній процес. Доведено, що наукові досягнення, винаходи технологічного прогресу уможливили інтеграцію нових засобів і методів навчання в освітню програму, оскільки це передбачає використання цифрових пристроїв та онлайн-ресурсів в усі сфери життя: від взаємодії між людьми – до підтримки навчання, розробки нового програмного забезпечення та програм, які можуть сприяти отриманню ґрунтовних знань здобувачів освіти.

Визначено необхідність упровадження сучасних інноваційних практик у діяльність закладів освіти, що є цілеспрямованим системним набором прийомів, засобів організації освітньої діяльності, котрий охоплює весь процес навчання – від визначення мети до одержання результатів. Підкреслено, що сучасні інноваційні практики є результатом інноваційного освітнього процесу, котрий визначається як перебіг використання нововведень, що пов’язаний з одержанням, відтворенням і реалізацією новизни. Нововведення у сфері освіти є тією нагальною потребою, без задоволення якої ці зміни втратять взаємозв’язок із життям.

Опубліковано
2023-04-20