Сучасні підходи щодо вивчення музейної педагогіки у закладах вищої освіти

  • Наталія Дзюбишина Рівненський державний гуманітарний університет
Ключові слова: музей, вища освіта, заклад вищої освіти, музейна педагогіка, інтеграція, інтерактивність музею, освітньо-культурний та науковий простір.

Анотація

У статті наголошується, що музеї сьогодні, відображаючи соціальні трансформації в суспільстві та культурі, зазнають неабияких змін у своїй структурі, змісті та діяльності. Музейна педагогіка як галузь знань має багатий потенціал виходу на міжпредметні горизонти, завдяки чому посилюються соціальні функції музеїв, збільшується їхня роль у наданні освітніх послуг молоді, зокрема на етапі здобуття вищої освіти. Відповідно музейна діяльність нині набуває дедалі більшого соціокультурного значення, значно зростає педагогічна роль музеїв у збереженні та інтерпретації культурної спадщини, в складних процесах соціальної адаптації, культурної ідентифікації, а також в освітньому процесі.

Окреслено підходи до вивчення музейної педагогіки здобувачами освіти різних спеціальностей, обговорено способи інтеракції музеїв із закладами освіти та студентами закладів вищої освіти. Доведено думку про те, що сучасний музей під впливом активного оновлення, клопіткої роботи музейних працівників, інтеграції новітніх інформаційно-комунікаційних технологій фактично перетворюється із пасивного культурного чи наукового простору на справжній центр освіти й інформаційних технологій у сфері культури та творчих інновацій. За цих умов створення віртуального простору музею в умовах сьогодення не є рідкістю, навпаки, обов’язковою умовою його життя. Зважаючи на це, у найближчому майбутньому можна буде з упевненістю стверджувати про музейно-освітнє інформаційне середовище.

Опубліковано
2023-04-24