Формування національної ідентичності учнівської молоді як умови консолідації українського суспільства в реаліях сьогодення

  • Ольга Кіян Інститут модернізації змісту освіти
Ключові слова: національна ідентичність, національні цінності, учнівська молодь, українська нація, демократичні цінності, національно-патріотичне виховання, консолідація українського суспільства, російська агресія, загрози, виклики.

Анотація

У статті розкриваються питання утвердження спільних цінностей як основи загальнонаціональної ідентичності,     характеру ціннісних орієнтацій українського соціуму, а також досліджуються особливості     сучасного патріотичного виховання учнівської молоді в контексті формування національної ідентичності. Зазначається, що цей процес значно активізувався в умовах російської агресії, коли весь український народ об’єднався в єдине ціле, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України, демократичні цінності, права та свободи людини.

Визначено, що в умовах посилення сучасних загроз та викликів, національно-патріотичне виховання є важливим безпековим чинником, оскільки спрямоване на формування національної ідентичності     учнівської молоді як умови консолідації українського суспільства, її готовності захищати свою Батьківщину.

Акцентується увага, що саме патріотизм є основою формування національної самосвідомості та ідентичності. Окреслено, що за своєю сутністю     національна ідентичність     є багатовимірним поняттям, яке може інтегрувати в себе культурну, етнічну, професійну, регіональну чи інші види ідентичностей, зберігаючи кожну з них.

Проаналізовано     різні     погляди     вчених     на сутність     поняття     «національна     ідентичність»     у     руслі     вітчизняних     та     зарубіжних досліджень.     Схарактеризовано     основні     принципи     організації     процесу     виховання національної     солідарності     в     учнівської     молоді     в     умовах     закладу     загальної середньої освіти

Зазначається, що в умовах російсько-української війни відбувається активне формування загальнонаціональної ідентичності, яка базується передусім на підтримці культури і мови титульного українського етносу, вихованні патріотизму та формуванні української політичної нації. Актуалізується, що одним із напрямів національно-патріотичного виховання є популяризація української історії і національних традицій, реалізація державної політики пам’яті.

Опубліковано
2023-04-24