Мовленнєва діяльність як основа формування комунікативної компетентності молодших школярів

  • Ірина Олійник Інституту педагогіки НАПН України
Ключові слова: мовленнєва діяльність, комунікативна компетентність, мовленнєві вміння, молодші школярі.

Анотація

Стаття присвячена аналізу мовленнєвої діяльності як основи формування комунікативної компетентності  молодших школярів. На основі аналізу наукових джерел комунікативну компетентність молодшого школяра визначено як  здатність вступати в комунікацію, бути зрозумілим, вільно та ефективно спілкуватися. Розкрито роль мовленнєвої діяльності у формуванні комунікативної компетентності  молодших школярів.

Мовленнєву діяльність схарактеризовано як активний, цілеспрямований процес створення та сприйняття висловлювань, що здійснюються за допомогою мовних засобів під час взаємодії людей у різних мовленнєвих ситуаціях. Обґрунтовано підходи та способи організації мовленнєвої діяльності в освітньому середовищі Нової української школи. Особливу увагу зосереджено на питанні оволодіння дитиною мовленнєвими вміннями та навичками, що є важливим компонентом системи формування комунікативної компетентності.

Розглянуто критерії сформованості комунікативної компетентності молодшого школяра за Державним стандартом початкової освіти. Визначено методи, прийоми та форми навчання, що формують в учнів навички комунікації, окреслено вміння висловлювати й тлумачити поняття, думки, почуття та здатність формувати власну точку зору.

Опубліковано
2023-07-13