Тематичні пріоритети української урбаністичної лірики кінця ХІХ – початку ХХ століть

  • Віталій Назарець Кременецька обласна гуманітарна-педагогічна академія імені Тараса Шевченка
  • Володимир Лавренчук Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ключові слова: міська лірика, урбаністична тематика, міський топос, образ міста.

Анотація

У статті представлено аналіз тематичних пріоритетів української урбаністичної лірики кінця ХІХ – початку ХХ століть. Схарактеризовано ліричні твори українських поетів, зокрема П. Грабовського, В. Самійленка, М. Старицького, Лесі Українки, П. Карманського, Олександра Олеся, М. Вороного, Г. Чупринки, С. Черкасенка,  М. Семенка та ін., в семантиці яких найбільш послідовно та яскраво засвідчено тематичний зв’язок із урбаністичною художньою проблематикою.

Окреслено тематичні пріоритети художньої еволюції дискурсу міста в українській поезії кінця ХІХ – початку ХХ століть, що наявні у творах її представників та засвідчені у площині ідейно-тематичної проблематики, жанрово-стильових принципах художньої організації міського поетичного дискурсу, специфічних прийомах його поетики.

Доведено, що серед предметних реалій міської поезії кінця ХІХ – початку ХХ століть домінують образи вулиць і вуличного натовпу, міських будівель, засобів транспорту, зокрема потягу, трамвая, літака, а також змальовуються такі міські реалії, як ліхтар, магазин, кав’ярня, сад, зоопарк, міський парк розваг, цирк, кінотеатр, вар’єте, аптека та ін. Крім власне об’єктів міської забудови та транспортної інфраструктури поети-модерністи активно вводять у свої твори й окремі предметні атрибути міста, такі як асфальт, метал, каміння, скло, дим, електрика та ін.

Опубліковано
2023-11-01