Документування фольклорної інформації: мережеві ресурси для збереження культурної спадщини

  • Богдан Столярчук Рівненський державний гуманітарний університет
  • Марія Остапчук-Будз Рівненський державний гуманітарний університет
Ключові слова: культурна спадщина, фольклор, мережеві ресурси, документування, електронний архів.

Анотація

У статті акцентовано увагу на важливості збереження культурної спадщини в умовах глобалізації, релігійних утисків та військових конфліктів. Автори вказують на значні втрати культурних цінностей в Україні внаслідок війни, зокрема знищення та пошкодження 835 об’єктів культурної спадщини. Основна увага приділяється фольклору як центральній складовій нематеріальної культурної спадщини. У статті також розглядаються міжнародні зусилля щодо охорони усної народної творчості, зокрема прийняття відповідних законів та конвенцій.

Автори аналізують проблему доступу до фольклорних матеріалів в мережі «Інтернет» та важливість їхнього документування. Підкреслено, що електронна форма фіксації фольклору, зокрема мережеві ресурси, забезпечує неабиякі можливості для збереження та забезпечення доступу до української фольклорної спадщини. Однак необхідний системний підхід до архівування фольклору, оскільки багато цінних матеріалів знаходяться під загрозою знищення. «Електронний архів українського фольклору» може стати основою для такої системи, забезпечуючи ефективне збереження, пошук та популяризацію фольклорних надбань.

Загалом у статті підкреслюється необхідність збереження та розвитку культурної різноманітності з метою передачі наступним поколінням шляхом створення мережевих ресурсів фольклорної інформації.

Опубліковано
2024-04-20