Ментальне здоров’я учнів в умовах війни: психолого-педагогічний аспект

  • Валентина Сергієнко Бердянська гімназія № 1 «Надія» Бердянської міської ради Запорізької області
Ключові слова: ментальне здоров’я, освітній процес, емоційний стан гімназистів, психологічний супровід.

Анотація

У статті представлено результати психолого-педагогічного дослідження впливу військової агресії російської федерації на ментальне здоров’я здобувачів освіти Бердянської гімназії № 1 «Надія». Проаналізовано важливі проблеми щодо життя і навчання учнів, зокрема питання виживання та безпеки, руйнівного впливу воєнних дій на ментальне здоров’я здобувачів освіти.

Визначений досвід захисних дій учнів гімназії, що застосовується дітьми як опора під час надання психологічної допомоги та включає відчуття безпеки, зміцнення та активізацію психологічного ресурсу дитини, механізмів самовідновлення, власного досвіду у ході воєнних дій, окупації міста Бердянська.

Висвітлені форми роботи педагогічного колективу щодо збереження ментального здоров’я учнів в умовах війни, а саме: надання допомоги, впровадження програм адаптації, організація роботи гуртка «Юний психолог», проведення тренінгів, заняття в онлайн-клубі «Планета здоров’я», Години спілкування.

Доведено вплив травматичних чинників на психічне здоров’я дітей та підлітків, що пояснюється значною чутливістю та недостатньою сформованістю механізмів психологічного захисту, які сприяють зменшенню наслідків воєнних дій та збереженню ментального здоров’я учнів.

Опубліковано
2024-07-16