Моделі навчання комп’ютерно-опосередкованої англомовної письмової комунікації учнів 5-9 класів закладів загальної середньої освіти

  • Оксана Бойко Запорізький національний університет
Ключові слова: письмо, письмова інтернет-комунікація, процесний підхід, продуктивний підхід, жанровий підхід, Нова українська школа.

Анотація

У статті доведено необхідність навчання письмової онлайн- комунікації в закладах загальної середньої освіти. Продемонстровано, що віртуальна комунікація може бути як засобом навчання, так і предметом навчання. Розглянуто три основні підходи до навчання письма – продуктивний, процесний та жанровий. Проаналізовано дослідження вчених із різних країн світу щодо практичного застосування означених вище підходів до навчання письма та порівняно письмові завдання в текстовому форматі та на основі картинок. Попарно зіставлено продуктивний, процесний та жанровий підходи до навчання письма, а також описано їхні переваги і недоліки. Продемонстровано етапи навчання звичайного та віртуального письма за продуктивним, процесним та жанровим підходами. Презентовано мультимодальний підхід до навчання будь-якого письма та соціально-когнітивний підхід до навчання традиційного й віртуального письма.

Окреслено перспективи використання комп’ютерних ігор різних жанрів у навчанні офлайн- та онлайн-письма. Запропоновано розробку відеоігор як аналогію процесу написання. Схарактеризовано особливості віртуальної комунікації та навчальні програми коледжу з цифрового письма. Наголошено на необхідності включення навчання інтернет-письму та говорінню у навчальні програми закладів вищої освіти.

На прикладі навчальної лінійки Go Getter показано застосування продуктивного підходу до навчання віртуальної англомовної письмової комунікації. Зазначено, що продуктивний підхід якнайкраще підходить для рівнів А1 та А2 за шкалою CEFR. На прикладі навчальної лінійки Focus second edition продемонстровано застосування жанрового та змішаних методів навчання письмової онлайн-комунікації. Зроблено загальний висновок, що найкращий результат у навчанні письмової онлайн-комунікації буде досягнуто за умови поєднання продуктивного, процесного та жанрового підходів на різних етапах навчання англійської мови.

Опубліковано
2024-07-16