Методи досягнення програмних результатів навчання у процесі вивчення хімічних дисциплін у технічному закладі вищої освіти

  • Надія Буденкова Національний університет водного господарства та природокористування
  • Оксана Мисіна Національний університет водного господарства та природокористування
Ключові слова: програмні результати навчання, компетентності, способи постановки проблеми, активні методи навчання.

Анотація

У статті актуалізовано проблему вдосконалення методів досягнення програмних результатів навчання у процесі вивчення хімічних дисциплін у технічному закладі вищої освіти. Наголошено на важливості застосування компетентнісного підходу для формування контенту освітніх компонентів, що передбачає не засвоєння здобувачем окремих один від одного знань, умінь та навичок, а оволодіння ними в комплексі. З’ясовано зміст дефініцій «компетентність» та «програмні результати навчання». Наведено перелік загальних, фахових компетентностей та програмних результатів навчання у ході вивчення у Національному університеті водного господарства та природокористування таких освітніх компонентів, як хімія навколишнього середовища та санітарно-хімічний аналіз; гідрохімія водойм; основи геохімії та гідрохімії.

Запропоновано для досягнення програмних результатів навчання застосовувати активні методи навчання, наукові дослідження викладачів у контенті освітніх компонентів, інноваційні цифрові технології у процесі викладання, гуманізацію змісту хімічної освіти. Закцентовано увагу на тому, що найбільш універсальними активними методами навчання є проблемна лекція та створення проблемних ситуацій на всіх видах занять, здатних викликати інтерес та спонукати студента до самостійної роботи. Визначено роль викладача і здобувача в освітньому процесі. Виокремлено складники сприятливого освітнього середовища з метою формування вільної, компетентної, творчої, патріотичної особистості.

Опубліковано
2024-07-16