Естетичне та духовне виховання здобувачів вищої освіти в системі професійної підготовки

  • Юлія Бобрикова Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ключові слова: професійна підготовка, естетичне виховання, духовне виховання, естетична культура, духовна культура, професійна діяльність, сутність, структура, компонент, здобувач освіти, особистість, формування, розуміння, розвиток.

Анотація

У статті окреслено сутність та структуру естетичного й духовного виховання здобувачів вищої освіти в системі професійної підготовки як цілеспрямований та планомірний процес, зокрема формування естетичних і духовних понять, смаків та ідеалів, ставлення до професії, природи, мистецтва, суспільства, побуту, спілкування, взаємовідносин. Доведено важливість виховання в особистості духовної та естетичної культури в період навчання у закладі вищої освіти, наголошено на її здатності розвивати духовно-естетичні смаки, критичне мислення, творчі здібності та духовно-естетичні інтереси здобувачів вищої освіти. Обґрунтовано особливість духовно-естетичного впливу на виховання духовно-творчої особистості в процесі професійної підготовки.

Схарактеризовано процес розвитку творчого компонента професійної діяльності, визначено, що означений процес розглядається як складник особистісного аспекту професійної підготовки здобувачів вищої освіти, метою реалізації якої є формування естетичної та духовної культури особистості.

Зроблено висновок, що для формування високоестетично та духовно розвиненого здобувача освіти необхідно, аби вся система естетичного та духовного виховання була єдиною та об’єднувала всі навчальні дисципліни, все суспільне життя здобувача освіти, де кожен навчальний предмет, кожен вид діяльності робитиме свій внесок у формування естетичної культури особистості.

Опубліковано
2024-07-16