Науково-методичне забезпечення становлення авторської школи імперативного менеджменту (з досвіду роботи)

  • Світлана Кириленко ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»
  • Тетяна Федунова Спеціалізована школа І – ІІІ ступенів із поглибленим вивченням англійської мови № 85 міста Києва
Ключові слова: заклад загальної середньої освіти, науково-методичне забезпечення, імперативний менеджмент, авторська школа, освітній процес.

Анотація

У дослідженні розглянуто особливості реформування системи вітчизняної освіти в напрямі європейського освітнього простору, умови ефективного функціонування закладів освіти щодо впровадження інноваційних освітніх систем і моделей, педагогічного та імперативного менеджменту в освітньому процесі, а також визначено основні поняття освітнього менеджменту та аспекти впливу на процес управління освітою.

Схарактеризовано умови, які сприяють урахуванню науково-методичних засад менеджменту освітніх інновацій в закладі освіти, що полягає в реалізації сукупності організаційно-управлінських, соціально-економічних, соціально-культурних цілей та забезпечується розв’язанням відповідних завдань менеджменту освітніх інновацій, зміною технології й методів управління тощо.

Доведено, що впровадження інноваційної діяльності в освітній практиці закладів освіти забезпечується пошуком нових чи вдосконалених підходів у змісті та формах їхньої реалізації, в управлінні освітнім процесом. Зважаючи на це, імперативний менеджмент освітніх інновацій є складником загального менеджменту, адже основою управління школою є імперативність – визначення стратегічних шляхів розвитку, мети та завдань освіти, методів і засобів їхньої реалізації, особливості різнобічного розвитку.

Опубліковано
2024-10-11