Сутність, структура та зміст компетентності педагогічного працівника щодо створення та використання вебсайтів для потреб освітньої діяльності

  • Станіслав Лунячек Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди
Ключові слова: компетентність у сфері створення й використання вебсайтів для потреб освітньої діяльності, освітній вебсайт, педагогічні працівники, підвищення кваліфікації, цифровізація освіти.

Анотація

У статті окреслено сутність компетентності педагогічного працівника у сфері створення та використання вебсайтів для потреб освітньої діяльності, яка є важливим складником його цифрової компетентності, теоретично обґрунтовано її структуру та зміст. Звернено увагу на необхідність формування відповідної компетентності у педагогічних працівників як однієї з вимог, передбачених професійним стандартом за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)» й професійним стандартом керівника (директора) закладу загальної середньої освіти.

Основну увагу закцентовано на формуванні означеної компетентності в учителів і керівників освіти, які не мають спеціальної освіти у сфері ІТ-технологій. Доведено, що створення ними персональних вебсайтів дозволить розповсюджувати власний педагогічний досвід і розв’язувати питання створення персонального електронного портфоліо. Особливий акцент зроблено на розумінні педагогічними працівниками мети й завдань створення вебсайтів для потреб освітньої діяльності, їхніх особливостей, спроможності використовувати конструктори для створення вебсайтів освітнього спрямування, вмінні реєструвати доменне імʼя та отримувати хостинг, знанні основ вебдизайну та веббезпеки, можливості оптимізувати вебсайт у пошукових системах, орієнтуватися на потреби цільової аудиторії споживачів вебсайту.

Опубліковано
2024-10-11