Розвиток патріотичних почуттів дітей та юнацтва засобами життєтворчості педагога і письменника, громадського діяча Івана Филипчака

  • Галина Білавич Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Марія Багрій Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Ярина Мазур Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Ключові слова: Іван Филипчак, історичні повісті, літературна творчість, громадська діяльність, учитель, виховання патріотизму.

Анотація

У статті проаналізовано життя, творчість, а також літературну, наукову, громадсько-просвітницьку, етнографічну діяльність педагога і письменника, краєзнавця, науковця Івана Филипчака. Наголошено, що історична проза письменника («Княгиня Романова», «За Сян», «Будівничий держави», «Сила волі», «Кульчицький – герой Відня», «Дмитро Детько», «Анна Ярославна – королева Франції», «Берладник або пропаща сила» та ін.), як і життєпис митця, нині можуть слугувати чинником виховання національно-свідомого юного громадянина-патріота. Винятково важливою для сьогодення, особливо для тієї категорії юнаків і дівчат, які мають бажання стати педагогами, є «повість з життя молодої вчительки» «За вчительським хлібом», яка окреслює скристалізований І. Филипчаком один із найяскравіших і найвиразніших у західноукраїнській літературі того періоду тип учителя-патріота, що органічно поєднує громадянина-просвітителя і креативного методиста. Центральною в педагогічній та літературній спадщині І. Филипчака є концепція образу дитини, становлення людини як особистості. Спадщина І. Филипчака на ниві українського шкільництва, музейництва, етнографії, сільського господарства, публіцистики потребує ґрунтовного вивчення та аналізу, а його історичні наукові твори та художня проза повинні посісти належне місце на сторінках навчальної літератури, хрестоматій з української літератури для сучасного студентства та школярів.

Опубліковано
2021-07-08