Концепція духовно-морального виховання особистості у вимірі творчої спадщини Василя Сухомлинського крізь погляд сьогодення

  • Галина Білавич Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Наталія Салига Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Марія Копчук-Кашецька Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Ключові слова: духовно-моральне виховання, наукові та літературні праці Василя Сухомлинського, духовні цінності, казки, турбота про людину.

Анотація

У статті проаналізовано концепцію духовно-морального виховання особистості у творчій спадщині видатного педагога ХХ сторіччя Василя Сухомлинського з позицій сьогодення. Зазначено, що центральне місце в ній посідає ідея всебічно розвиненої особистості, а в її основі – моральне виховання, що ґрунтується на турботі / піклуванні людини про людину, відповідальності людини за людину. Зроблено висновок, що літературна творчість В. Сухомлинського (понад 1500 казок та оповідань) є важливим складником його великої педагогічної спадщини, яка становить 48 книг, 500 наукових статей. Для нашого дослідження важливими є «Духовний світ школяра», «Моральний ідеал молодого покоління», «Сто порад учителеві», «Праця і моральне виховання», «Батьківська педагогіка», «Листи до сина», «Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості», «Книга про любов», «Як ми виховали мужнє покоління», «Павлиська середня школа», «Серце віддаю дітям» (побачила світ 1969 р., видана 32 світовими мовами, має 55 видань) та ін. Літературні твори для дітей В. Сухомлинського (його мініоповідання, казки) є важливим чинником духовно-морального виховання, позаяк дають відповідь на будь-яке запитання, що стосується виховання високо духовної особистості. Проаналізовано 90 казок та оповідань педагога-письменника, які можна використовувати в навчальному процесі закладів освіти, у виховному процесі, а також у роботі з педагогами, батьками. Наведено приклади окремих творів В. Сухомлинського, у яких яскраво виражена духовно-моральна проблематика. Проаналізовано методику залучення дітей до реальних справ, яку практикував Павлиський директор із учнями. Схарактеризовано такий аспект духовно-морального виховання дітей у концепції В. Сухомлинського, як питання соціалізації особистості, виховання громадянських цінностей, патріотизму тощо. Чимало ідей  Великого Гуманіста ХХ сторіччя за умов критичного аналізу та творчого використання є актуальними в новій українській школі, особливо на сучасному етапі, коли український народ бореться з російським окупантом.

Опубліковано
2022-11-09