Психолого-педагогічний зміст поняття «Професійний саморозвиток педагога Нової української школи»

  • Володимир Бордюк Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
  • Тетяна Ковбасюк Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ключові слова: саморозвиток, професійний саморозвиток педагога нової української школи, загальні та професійні компетентності, форми та способи професійного саморозвитку.

Анотація

У статті досліджено зміст поняття «професійний саморозвиток педагога нової української школи». Проаналізовано наукові доробки вітчизняних і зарубіжних учених із питань професійного саморозвитку та самореалізації особистості. З’ясовано, що саморозвиток є обов’язковим складником сучасної освіти та показником суб’єктності педагога, який свідчить про неперервність його зростання.

За результатами комплексного аналізу феноменології саморозвитку особистості засвідчено багатогранність та багатокомпонентність означеного поняття. Упорядковано окремі дефініції професійного саморозвитку та здійснено експлікацію визначення професійного саморозвитку педагога нової української школи. Виокремлено та схарактеризовано основні кластери, що охоплюють «компетенції майбутнього.

На основі аналізу окресленої проблеми, а також з урахуванням вимог і потреб реформи Нової української школи, сутність поняття «професійний саморозвиток педагога нової української школи» схарактеризовано як багатовимірну та цілеспрямовану діяльність учителя, спрямовану на розвиток особистого та творчого потенціалу, самовдосконалення у професійній діяльності, що здійснюється шляхом розвитку професійних компетентностей, професійної самостійності і гнучкості, життєвої активності та цінностей, розширення професійного світогляду з метою найповнішої професійної самореалізації та творчого підходу до професійної діяльності в умовах нової української школи.

Представлено форми професійного саморозвитку вчителя нової української школи, зокрема: наставництво (менторство), консультування, практика, дослідження, рефлексія, навчання. Наведено приклади різноманітних способів професійного зростання.

Опубліковано
2023-01-12