Освітній простір як умова формування компетентності самотворення в курсантів-пілотів закладу вищої освіти цивільної авіації

  • Микола Півень Льотна академія Національного авіаційного університету
  • Вікторія Півень Льотна академія Національного авіаційного університету
Ключові слова: навчальна діяльність, автономність, професійна освіта, особистісний розвиток, комплексний, конструктивний та синергетичний підходи.

Анотація

У статті схарактеризовано психолого-педагогічні компоненти освітнього простору як провідної умови формування в курсантів-пілотів компетентності самотворення. Аналіз теоретичних підходів дозволив сформувати науковий погляд на освітній простір у системі професійної освіти майбутніх авіаційних фахівців. Основний зміст уможливив обґрунтування компетенції самотворення як умови, що передбачає взаємообумовленість та взаємодоповнюваність усіх компонентів навчальної діяльності, основою якої є  курсант, здатний змінити себе через компетентність. Саме курсант засвоює, інактивує для себе власний світ, конструює свій освітній простір, забезпечуючи у такий спосіб безперервне професійне й особистісне вдосконалення. Спроможність курсанта до саморуху в навчальній діяльності  за схемою «навчальні заняття – самостійна робота – навчальна самодіяльність – автодидактичні навички» дозволяє стверджувати про здатність особистості проявляти свою самостійність, адекватно співвідносити власні інтенції й потенції із характером та складністю проблемної ситуації, обирати відповідні методи щодо її вирішення, бути готовим нести відповідальність за свої дії. Саме означене вище є основним напрямом виникнення у свідомості курсанта мети особистісного й професійного вдосконалення як інструменту трансформації власної особистості в суб’єкта самотворення.

Наголошено, що успішність курсанта в самотворенні  постає через здатність до конструювання освітнього простору й оволодіння відповідним алгоритмом, завдяки якому здобувач освіти відчуває владність над своїми здібностями й особливостями психіки, власну компетентність у самоорганізації навчальної діяльності та самотворенні.

Опубліковано
2023-07-11