Вплив віденської сецесії на розвиток художньо-промислової освіти на західноукраїнських землях (кінець ХІХ – початок ХХ століть)

  • Анатолій Бровченко Київський університет імені Бориса Грінченка
Ключові слова: Австро-Угорська імперія, художньо-промислова освіта, Віденська сецесія, музей мистецтва і промисловості, школа мистецтв і ремесл, Гуцульська сецесія.

Анотація

У дослідженні окреслено особливості розвитку художньо-промислової освіти на західноукраїнських землях кінця ХІХ – початку ХХ ст. Розкрито освітню політику Австро-Угорської імперії та завдання, що ставив перед художньо-промисловою освітою тодішній уряд. Проаналізовано  роль  Віденського сецесіону – нового стильового напряму, заснованого групою віденських художників, архітекторів, дизайнерів, в архітектурі Австро-Угорської імперії,  що мав неабиякий впливав на архітектуру, предметний дизайн та  образотворче мистецтво західноукраїнських земель. Відзначено вплив «Віденських майстерень», виробничого об’єднання  архітекторів, художників, ремісників і комерсантів, а також  результати дизайн-діяльності цього товариства в архітектурі та предметному дизайні. Схарактеризовано роль Віденського музею мистецтва і промисловості та його регіональних відділень як системотворчого компонента у формуванні художньо-промислової освіти в імперії.

Обґрунтовано значення постаті архітектора О. Вагнера, теоретика й ідеолога Віденської сецесії, у розвитку художньо-промислової освіти Австро-Угорської імперії.

Особливу увагу закцентовано на ролі національного чинника в розвитку художньо-промислової освіти та дизайну на західноукраїнських землях під впливом Віденського сецесіону, що проявився завдяки архітектурному стилю «Гуцульська сецесія», архітектурні проєкти якого були реалізовані й на західноукраїнських землях, зокрема у Львові та Івано-Франківську.

Опубліковано
2023-07-13