Метод проєктів у навчальних закладах Польщі: становлення і розвиток

  • Надія Данік Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Ключові слова: дидактика, метод проєктів, активне навчання, творчість, самостійність, колективна робота, дослідницький підхід.

Анотація

У статті розглядаються історичні закономірності використання методу проєктів. Досліджено теоретичні засади цього методу, а також особливості його використання на практиці. Проаналізовано сутність методу проєктів, його основні принципи та умови ефективного застосування. Висвітлено можливості залучення учнів до процесу навчання через організацію практичних завдань і вирішення питань дослідницького характеру.

Розглянуто такі переваги методу проєктів, як стимулювання самостійності та творчості учнів, розвиток комунікативних і колективних навичок, збільшення мотивації до навчання. Доведено, що метод проєктів є важливим чинником для залучення учнів до активного навчання, розвитку інтегрального мислення та виховання творчої особистості.

Особлива увага звертається на використання методу проєктів в освітніх практиках Польщі, зокрема висвітлено ефективність методу проєктів у навчанні, його роль у розвитку творчості, самостійності й комунікативних навичок учнів. Доведено, що метод проєктів є важливим інструментом для формування цілісної особистості, готової до активної участі в сучасному суспільстві, сприяє підготовці молодого покоління до викликів сьогодення.

Опубліковано
2023-10-31