Упровадження технології європейського мовного портфоліо у процес мовної підготовки майбутніх учителів іноземної мови у закладі вищої освіти

  • Лариса Гронь Рівненський державний гуманітарний університет
  • Наталія Антоненко
Ключові слова: Європейське мовне портфоліо, підхід до навчання, комплексний контроль навчальних досягнень, рефлексивне самооцінювання навчальних досягнень, мотивація до вивчення іноземної мови.

Анотація

Стаття присвячена проблемі впровадження європейського мовного портфелю у процес мовної підготовки майбутніх учителів іноземної мови. Розкрито сутність поняття «мовне портфоліо», проаналізовано цільове призначення, структуру та зміст Європейського мовного портфоліо.  З’ясовано, що портфоліо – це новий підхід до навчання, в контексті якого формуються нові способи взаємодії викладача і здобувач освіти й визначаються нові завдання та критерії оцінки знань. За цих умов студент стає активним учасником освітнього процесу, готовим до самоуправління навчально-пізнавальною діяльністю, рефлексивної самооцінки та комплексного контролю.

Доведено, що систематична й цілеспрямована робота з європейським мовним портфоліо дозволяє студентові ефективно формувати іншомовну комунікативну компетенцію, наочно представити свої успіхи в оволодінні іноземною мовою, підвищити мотивацію до вивчення іноземної мов, самостійно розвивати здатність оцінити власний рівень володіння іноземною мовою та зіставити його з європейськими нормами, визначити найбільш раціональні способи вдосконалення іншомовних навичок і вмінь.

Підтверджено ефективність та доцільність упровадження технології мовного портфоліо у процес мовної професійно орієнтованої підготовки майбутніх учителів іноземної мови у закладах вищої освіти як засобу контролю й самооцінювання навчальних досягнень студентів.

Опубліковано
2023-10-31