Розвиток соціальної компетентності здобувачів медичної та фармацевтичної освіти у процесі вивчення природничих дисциплін

  • Світлана Бухальська Фаховий медичний коледж КЗВО «Рівненська медична академія»
Ключові слова: соціальна компетентність, здобувачі медичної та фармацевтичної освіти, природничі дисципліни, людина – біосоціальна істота, інтерактивні технології освіти.

Анотація

У статті актуалізовано проблему розвитку соціальної компетентності здобувачів медичної та фармацевтичної освіти, що поєднує навчання і виховання у соціально-професійній взаємодії, зокрема уточнено зміст соціальної компетентності здобувача медичної та фармацевтичної освіти, обґрунтовано її структурні компоненти. Наголошено на важливості виховання як соціального інституту для цілеспрямованого розвитку членів суспільства, формування національного і професійного патріотизму, утвердження громадянської гідності, ціннісного ставлення до життя, здоров’я і природи.

З’ясовано значимість вивчення дисциплін науково-природничого циклу у закладах медичної та фармацевтичної освіти, що сприяє усвідомленню здобувачами освіти біологічної і соціальної значущості в онтогенезі людини, формуванню особистості та фахівця галузі охорони здоров’я. Закцентовано увагу на тому, що людина є біосоціальна істота з властивими ознаками живих організмів і соціально-психологічними характеристиками особистості: мислення, свідомість, мова, діяльність. Наведено приклади тем із біології, генетики, анатомії та фізіології людини, екології, в процесі вивчення яких здобувачі медичної та фармацевтичної освіти усвідомлюють свою біосоціальну природу.

Опубліковано
2023-10-31