Методологічні аспекти Концепції духовного національного відродження

  • Тетяна Гриців Чортківський навчально-науковий інститут підприємництва і бізнесу
Ключові слова: народознавство, народна педагогіка, народознавча програма, Концепція національного відродження, наукові підходи, принципи, методи, соціально-культурна парадигма.

Анотація

У статті окреслено актуальність та доцільність наукового пошуку, обумовленого Концепцією реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, що спрямована на створення школи, яка мотивуватиме навчатися та даватиме знання, необхідні у повсякденному житті.

Обґрунтовано шляхи розвитку освітнього простору на основі народознавчого потенціалу України та створення виховної моделі Школи духовного національного відродження на основі Концепції національного відродження. Проаналізовано методологічні аспекти Концепції національного відродження, зокрема завдання,  наукові підходи, принципи, методи у контексті соціально-культурної парадигми та особливості реалізації програми «Народознавство в дії».

Означено особливості  організації освітнього процесу в закладах освіти за виховною моделлю  Школи духовного національного відродження, а також визначено освітні пріоритети цієї Школи – дитиноцентризм, педагогіку  співробітництва, наскрізний процес виховання на основі  духовно-моральних  цінностей українського народу й новий зміст  освіти на основі народознавства.

Опубліковано
2023-10-31