Вплив соціальних змін на формування в здобувачів освіти української національної ідентичності

  • Наталія Давидюк Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ключові слова: ідентичність, національна та громадянська ідентичність, формування національної ідентичності, чинники негативного впливу на формування національної ідентичності громадян, соціальні зміни, безпека української нації, здобувачі освіти.

Анотація

У статті аналізується зміст дефініцій «ідентичність», «національна ідентичність», їхні істотні ознаки та зв’язок із розвитком духовної безпеки української нації.

Акцентується увага на тому, що суспільні зміни впливають на формування ідентичності громадян. На основі аналізу наукових джерел, законодавчих документів обґрунтовується важливість розвитку національної ідентичності у єдності з громадянською. Виокремлюються чинники, що мали негативний вплив на формування національної ідентичності, засоби, які використовувалися з метою насадження чужих цінностей в Україні. Наголошується, що результати соціологічного дослідження, які передбачають характеристику окремих параметрів ідентичності, дозволяють означити основні зміни, що відбулися в ідентичності громадян України. Окреслюються теоретичні підходи, ідеї, тенденції, які додають розуміння щодо особливостей формування української національної ідентичності в сучасних умовах, причин та наслідків зовнішнього втручання, важливості напрацювання механізмів протидії та захисту, що вкрай необхідно сьогодні для системи освіти як одного із суб’єктів формування української національної ідентичності в дітей та молоді.

Опубліковано
2024-07-16