Організація позаурочного освітньо-виховного процесу крізь призму світового досвіду

  • Галина Білавич Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Ірина Дідух Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Ганна Пасайлюк Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Ключові слова: позаурочний освітній процес, Федеративна Республіка Німеччина, школа цілого дня, освітній процес, молодший школяр.

Анотація

Стаття присвячена світовому досвіду організації позаурочного освітнього процесу у Федеративній Республіці Німеччині. Проаналізовано певні здобутки теорії і практики організації шкіл повного / цілого дня (груп подовженого дня), окреслено причини гальмування процесу повсюдного поширення цілоденних шкіл, висвітлено науковий супровід організації такої форми позаурочного навчання.

Зроблено висновок стосовно підвищення уваги державних структур, уряду, педагогів, батьків до означеної проблеми, зокрема упровадження у ФРН із 2003 року інвестиційної державної програми «Майбутнє освіти та наукове керівництво ним» (Zukunft Bildung und Betreuung), що спрямована на створення в усіх федеральних землях 10 тис. цілоденних шкіл, тобто шкіл подовженого дня (Ganztagsslen).

Схарактеризовано особливості організації навчального та виховного процесу в школі цілого дня. На прикладі початкової школи імені Готфріда Кінкеля в Бонні висвітлено організацію освітнього процесу, що забезпечує всебічний розвиток дитини. Відповідно діяльність однієї зі шкіл цілого дня у м. Берліні доводить, що такий досвід є цінним і для української системи освіти, передусім для організації груп подовженого дня в початковій школі.

Опубліковано
2022-12-26

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають