Розвиток соціальних та громадянських компетентностей дитини в педагогічній теорії і практиці Польщі

  • Галина Білавич Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Ірина Розман Мукачівський державний університет
  • Марія Копчук-Кашецька Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Ключові слова: громадянські та соціальні компетентності, польський досвід, учні початкової школи, діти дошкільного віку, компаративістика, освіта, виховання.

Анотація

У статті висвітлено  досвід розвитку соціальних і громадянських компетентностей дітей дошкільного віку та учнів початкової школи в освітній теорії та практиці Польщі. Проаналізовано праці польських науковців, в яких актуалізовано проблему громадянсько-патріотичного виховання особистості, в контексті чого в здобувачів освіти формуються громадянські та соціальні компетентності. Патріотичне і громадянське виховання автори розглядають у тісній взаємозалежності,  відповідно виховання громадянськості й патріотизму є одним із пріоритетних завдань дошкільної та початкової ланок школи в Польщі.

Розглянуто здобутки польських науковців та педагогів-практиків у розвитку громадянських та соціальних компетентностей здобувачів дошкільної та початкової освіти. Наведено приклад освітнього модуля «Освіта для життя в суспільстві» та показано, як за його допомогою формуються громадянські та соціальні компетентності учнів. Проаналізовано польські програми, покликані формувати здобувачів освіти як патріотів та дієвих громадян, увиразнено освітні й виховні завдання, які вони виконують. Проаналізовано освітній проєкт «Регіональна освіта – культурна спадщина в Тичинському районі», проілюстровано зміст, засоби й форми розвитку громадянських і соціальних компетентностей здобувачів початкової освіти.

Висвітлено доробок польських педагогів у позаурочній  роботі в закладах освіти Польщі. Схарактеризовано принципи організації «світлиць», «денних кімнат», шкільних дитячих садків, окреслено форми освітньо-виховної роботи з дітьми дошкільного віку та учнями початкової  школи. На прикладі «шкільної світлиці» (шкільного дитячого садка)  початкової школи № 4  імені Іоанна Павла II в Ланьцуті увиразнено, як освітній простір сприяє розвитку громадянських і соціальних компетентностей здобувачів освіти. Зроблено висновок про використання польського досвіду в умовах української освіти.

Опубліковано
2023-07-06

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають