Формування компетенцій та компетентностей учнів у процесі навчання інформатики

  • Ніна Тимчина Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
  • Віталія Тимчина Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
  • Наталія Крутова Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ключові слова: компетентність, компетенція, компетентнісний підхід, компетентнісні завдання, освітній процес, інформатика.

Анотація

У статті розкрито питання формування компетенцій та компетентностей учнів сучасного закладу загальної середньої освіти. Проаналізовано засадничі положення досліджуваної проблеми у поглядах українських та зарубіжних науковців на основі аналізу психолого-педагогічної й методичної літератури з питання реалізації компетентнісного підходу в освітньому процесі різних типів закладів. З’ясовано сутність понять «компетентність», «компетентнісний підхід», «компетенція».

Представлено основні компетентності здобувача освіти відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти. Виокремлено ключові компетенції особистості й з’ясовано, як ці категорії формуються у процесі навчання учнів інформатики. Проаналізовано основні види діяльності учнів на уроках інформатики для розвитку кожної з ключових компетенцій, закцентовано увагу на особливостях формування інформаційної компетенції.

Доведено, що найбільш доречним засобом формування компетентностей учнів на уроці інформатики є компетентнісні завдання, наведено приклади таких завдань для дітей різного віку, обґрунтовано ефективність їхнього використання в освітньому процесі.

Опубліковано
2023-01-04