Реалізація педагогічних ідей Василя Сухомлинського в технологічній освіті учнів

  • Валентина Люшина Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Ключові слова: В. Сухомлинський, учитель, компетентність (ключова, предметна), нова українська школа, педагогічна спадщина, проєкт, технології, трудова підготовка, трудове навчання.

Анотація

У статті на основі аналізу творчої спадщини В. Сухомлинського розкрито новаторські погляди і практичні підходи педагога-гуманіста на проблему навчання предметів технологічної освітньої галузі. Висвітлено їхню значущість для використання в сучасній системі загальної середньої освіти, проєктування розвитку особистості засобами технологій і трудового навчання.

Акцентовано увагу на синергії наукового доробку видатного вченого та методичних засад нової української школи, яка ґрунтується на розробленні змісту технологічної освіти учнів, гнучкості освітнього процесу, наявності варіантів вибору проєктів, основних, додаткових технологій чи технік обробки конструкційних матеріалів, можливості вибудовувати, реалізовувати власну цілісну освітню / професійну траєкторію учнівства / вчительства, матеріально-технічному забезпеченні тощо.

Наголошується на важливості розвитку STEАM (STEM)-напряму у реалізації проєктного підходу, завдяки якому учні здобувають потужну мотивацію до навчання, відкривають небачене поле для творчості, проявляють здатність мислити стартапами і конкретними проєктами.

Опубліковано
2024-07-16