Інтегративний підхід до викладання спеціальних і фундаментальних дисциплін: сутність та напрями реалізації професійної адаптації студентів першого курсу машинобудівних спеціальностей

  • Юрій Бурєнніков Вінницький національний технічний університет
  • Ірина Хом’юк Вінницький національний технічний університет
  • Леонід Козлов Вінницький національний технічний університет
  • Наталія Бурєннікова Вінницький національний технічний університет
  • Віктор Хом’юк Вінницький національний технічний університет
Ключові слова: інтегративний підхід, машинобудівні спеціальності, професійна адаптація, міжпредметні зв’язки, бакалаврат.

Анотація

У статті запропоновано інтегративний підхід до викладання дисциплін «Вступ до фаху», «Вища математика», «Нарисна геометрія та інженерна графіка» на прикладі вивчення базової фахової теми «Технологічний процес» з метою прискорення професійної адаптації, осмислення й пізнання студентами-бакалаврами першого курсу машинобудівних спеціальностей основного змісту спеціальності «Прикладна механіка».

Наголошено, що прискорення професійної адаптації, розуміння  основного змісту спеціальності відбувається шляхом створення нового алгоритму викладання дисципліни «Вступ до фаху».  В основу новації покладено докладний розгляд теми «Технологічний процес» безпосередньо на початку першого курсу із побудовою на цій основі всього змісту викладення навчального матеріалу, що забезпечується зміною алгоритмів викладання дисциплін «Нарисна геометрія та інженерна графіка» і «Вища математика». Продемонстровано, що для отримання максимального ефекту в засвоєнні студентами базової теми необхідно сфокусувати теоретичні і лабораторно-практичні  навчальні матеріали дисциплін на технологічному процесі з повною демонстрацією виготовлення продукту з використанням комп’ютерних технологій.

Акцентовано увагу на тому, що використання інтегративного підходу до викладання зазначених вище дисциплін на початковому етапі навчання у закладі вищої технічної освіти дає можливість студентам-першокурсникам не тільки швидше засвоїти основний зміст майбутнього фаху, але й зрозуміти необхідність опанування всіх дисциплін навчального плану бакалаврської підготовки. Важливим елементом за цієї умови є підвищення їхньої мотивації до засвоєння фундаментальної дисципліни «Вища математика».

Доведено, що використання повного функціонального комплексу факторів впливу на навчальний процес із використанням згаданого вище інтегративного міждисциплінарного підходу до викладання окреслених авторами дисциплін прискорює професійну адаптацію і підвищує мотивацію до вирішення складних інженерних задач студентами машинобудівних спеціальностей. Крім того, надає їм достатньо знань і вмінь уже по закінченню першого семестру бакалаврату розвивати надалі набуті інженерно-технічні навички шляхом участі у тематичних фахових гуртках за практичним спрямуванням, студентських наукових товариствах, олімпіадах тощо.

Опубліковано
2023-07-13